Ініціатива «Як не стати овочем» створила базу російських пропагандистів, які прямо чи опосередковано підтримують війну в Україні та поширюють дезінформацію в Росії й світі, розповіла на брифінгу засновниця ініціативи Оксана Мороз.

Із цією базою працюють спеціалісти Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК). Доступ до неї може отримати кожен, якщо зареєструватися на сайті та верифікувати своє місце роботи.

У базі виділили 15 категорій: «Російські пропагандисти – це не лише ті, кого ми бачимо на екранах, але й ширша мережа осіб, які займаються «одомашненням» війни та входження її в кожен дім. Ми поставили завдання перед цією базою – максимально зібрати всіх тих, хто несе відповідальність за створення інформаційної основи геноциду українського народу, і притягути їх до відповідальності», – розповіла Оксана Мороз.

Поки що до бази не ввійшли ідеологи «русского мира», а також екзотичні категорії, наприклад: езотерики, екстрасенси й астрологи  але розробники планують щомісячно оновлювати дані. Детальніше про категорії, а також критерії, за якими особу вносили до бази, можна прочитати за посиланням.

Про колаборантів і військових злочинців можна знайти інформацію від кількох держав, а також подивитися на членів їхніх родин, зазначив аналітик даних RuAssets Максим Зінченко

Базу створили в партнерстві з сервісом YouControl.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У середині червня Офіс президента запустив платформу з інформацією про російських воєнних злочинців під назвою «Книга катів українського народу».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі