У Міністерстві охорони здоров’я розповіли, як українці, які виїхали в Молдову після початку повномасштабного вторгнення, можуть отримати медичну допомогу в цій країні.

Молдова не пропонує спеціального правового статусу для тимчасових українських переселенців. Українці можуть перебувати в країні протягом 90 днів у межах 180-денного періоду або подати запит на статус біженця.

Щоб отримати безоплатну медичну допомогу в Молдові під час війни в Україні, потрібен буде документ, що підтверджує особистість: закордонний або національний паспорт, свідоцтво про народження, ID-картка.

Іноземці, які отримали в Молдові будь-яку форму захисту та включені до програми інтеграції, на період її здійснення мають право на безоплатне медичне страхування.

Також українці в Молдові мають безоплатний доступ до невідкладної медичної допомоги. Вартість такої допомоги відшкодовує лікарням Фонд обов’язкового медичного страхування.

Крім того, безоплатна медична допомога для українців в Молдові доступна:

  • на прикордонних пунктах і в центрах тимчасового розміщення, де працюють медичні бригади;
  • у закладах первинної медичної допомоги за місцем проживання;
  • у деяких приватних клініках, центрах допомоги та лабораторіях, які готові надавати безоплатну допомогу українцям.

Допомогу на прикордонних пунктах і в центрах тимчасового розміщення, окрім місцевих команд національних закладів охорони здоров’я, надають медичні бригади з країн ЄС.

Якщо переселенець з України проживає в місті, він може звернутися до поліклініки за місцем проживання, а в разі проживання в сільській місцевості – до районної лікарні. Сервіс для запису на прийом до лікарів у Молдові доступний за цим посиланням.

Контакти приватних закладів, які готові надати безоплатну допомогу українцям, можна знайти на офіційному сайті допомоги українцям у Молдові в рубриках «Корисні посилання» (розділ «Охорона здоров’я») та «Приватні оголошення» (розділ «Лікарі»), а також у Google-документі: там є контактний список лікарів-волонтерів. У списку є спеціалісти всіх сфер: від сімейних лікарів і педіатрів до стоматологів, фахівців онкологічних центрів, лабораторій.

Українські жінки в Молдові мають доступ до безоплатного медичного обслуговування у всіх державних медичних центрах країни (програму фінансує Фонд ООН у галузі народонаселення). Зокрема, ідеться про допологовий і післяпологовий догляд, а також послуги, пов’язані з плануванням сім’ї, пологами, лікуванням інфекцій, цитологічним дослідженням для профілактики раку шийки матки.

Пацієнти з важкими захворюваннями, які потребують госпіталізації та комплексного лікування, можуть бути перевезені в інші країни ЄС.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Докладніше про те, як працює медична система в Молдові, читайте за цим посиланням.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі