Від початку повномасштабного вторгення через дії рф у Чорному морі загинули не менше як 3 тисячі дельфінів, повідомив еколог і керівник науково-дослідного відділу природного парку «Тузлівські лимани» Іван Русєв.

Потужні гідролокатори та вибухи руйнують навігаційну систему тварин, для якої вони використовують ехолокацію. Через це вони не можуть знайти їжу та помирають від голоду. Крім того, через слабкість організму дельфіни частіше страждають на інфекційні хвороби, унаслідок яких також гинуть, пише Русєв.

За словами еколога, кількість знайдених мертвих тварин «приголомшує»: вона набагато більша, ніж у попередні роки, коли дельфіни здебільшого гинули, заплутуючись у сітках браконьєрів. Водночас фахівці навіть не мають змоги обстежити значні території узбережжя через військову заборону, тож кількість загиблих тварин може виявитися ще більшою.

Фахівці закликають свідків надавати будь-яку інформацію про загиблих дельфінів, робити фотографії та передавати їх разом із координатами співробітникам парку.


Про загибель дельфінів через присутність військових російських кораблів у Чорному морі стали повідомляти ще у квітні. Через небезпеку на морських узбережжях України наразі немає можливості оцінити розмір шкоди, завданої природі. Викинутого морем дельфіна швидко з’їдають хижаки, рештки тварини знову забирає море або засипає пісок, писав Русєв.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі