Національний банк проаналізував стан ринку нерухомості в Україні після початку повномаштбаного вторгнення.

Попит на житло

Поновлення операцій з купівлі-продажу житла поки не призвело до відродження ринкової активності, кажуть в НБУ.

За даними аналітиків, попиту на новобудови в Києві майже немає. У західних областях попит зменшився більш як на половину. Готові купувати нерухомість деякі інвестори зі значними заощадженнями й лише з суттєвими знижками.

Попит на житло на вторинному ринку в Україні теж зменшився більш ніж удвічі відносно жовтня 2021 року. Активність скоротилася в усіх областях України, на територіях близьких до зон бойових дій попиту майже немає. На заході країни зниження попиту найменше.

Поновлення будівництва

Забудовники відновили роботи менш ніж на половині житлових комплексів України. У Києві й області – на менш ніж на третині об’єктів. Добудовуватимуть зараз переважно ті об’єкти, що на фінальній стадії будівництва, або тих девелоперів, хто має запас коштів, зазначають в НБУ. Комерційних інвестицій у нове будівництво немає.

Що з цінами

За підсумками першого місяця повномасштабної війни номінальні ціни на первинному ринку столиці майже не змінилися. Утім, уже у квітні, після звільнення північних областей, ситуація стабілізувалася. За даними НБУ, заявлені ціни на житло зростали в межах 5% на місяць, це «значно швидше, ніж за нормальних умов».

На думку аналітиків, забудовники підвищують вартість нового житла, щоб «підігнати» ціни під девальвацію гривні, інфляцію та зростання собівартості будівництва.

На вторинному ринку теж ціни зростають. У деяких областях (наприклад, у Львівській) – через віддаленість від кордонів із росією. В інших – через значні руйнації та скорочення пропозиції житла (наприклад, у Сумській).

Вартість оренди

Ринок оренди швидше пристосовується до нових умов, кажуть в НБУ. Попит на оренду в Києві станом на кінець травня зменшився приблизно вдвічі проти рівня до початку повномасштабного вторгнення. Ціна оренди, відповідно, у середньому зменшилася майже на 40%.


Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Для внутрішніх переселенців планують побудувати постійне житло в 10 регіонах України.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі