Данія та Канада владнали прикордонну суперечку за острів Тартипалук (Ганс), що в Арктиці, і завершили «війну віскі», яка тривала майже пів століття, повідомив міністр закордонних справ Данії Єппе Кофод.

Таким способом країни створили найдовший морський кордон у світі (3882 кілометрів), а Канада тепер має сухопутний кордон із Європейським Союзом.

Канада й Данія знаходяться на відстані 18 кілометрів від острова Ганса, що дозволяє їм претендувати на нього згідно з міжнародним правом. Суперечки за острів країни ведуть з 1971 року.

Острів площею 1,2 км² розділять приблизно навпіл, пише BBC. Остаточну угоду Данія та Канада укладуть після того, як канадський і данський парламенти її схвалять.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Острів Тартипалук (Ганс) назвали на честь гренландського арктичного мандрівника ХІХ століття. Він не має жодного економічного значення й повністю пустий. Попри це, Канада й Данія по черзі відправляли туди військових, які змінювали прапор держави на свій і залишали біля нього пляшку віскі або шнапсу. Тому суперечку назвали «війною віскі».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі