Випадків холери в Україні поки не зафіксували, заявив заступник міністра охорони здоров’я – головний держсанлікар Ігор Кузін.

За його словами, з 1 червня обстежили понад 440 хворих із гострими-кишковими інфекціями, серед них 165 на предмет інфікування холерою. У якості профілактики обстежили також шестеро здорових людей. Але в жодному випадку холерних вібріонів (рід бактерій в формі коми) не виявили, підкреслив Кузін.

Крім того, досліджували проби об’єктів довкілля, зокрема майже 100 проб прісної води, 9 проб морської та 80 проб стічної води. Небезпечних для життя підвидів холерних вібріонів так само не знайшли виявлено не було.

Водночас, зазначили в МОЗ, «доволі складно отримати інформацію із тимчасово окупованих територій, зокрема з Маріуполя». Ризики поширення інфекційних захворювань там зростають, каже Кузін. Це пов’язано зі руйнуваннями міської інфраструктури, через що відбувається змішування каналізаційних вод із питною водою та підземними водами, забруднення колодязів.

За даними британської розвідки, поодинокі випадки холери в Маріуполі фіксують з травня.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Холера – гостра інфекційна хвороба, яку спричинюють холерні вібріони. Вона передається фекально-оральним способом (тобто коли патогени, що містяться у випорожненнях інфікованого потрапляють до травної системи іншої людини). Холера супроводжується тяжкою діарею, тяжким зневодненням організму. Щоб уникнути зараження холерою, радять для приготування їжі користуватися бутильованою водою або кип’ятити її.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі