Організації з безпеки та співробітництва в Європі «вживає негайних заходів» для закриття спеціальної моніторингової місії в Україні, заявили голова ОБСЄ Збіґнєв Рау та генеральна секретарка організації Гельґа Марія Шмід.

Це сталося через відсутність консенсусу з росією щодо продовження мандату місії.

«Це нелегке рішення. Ми розглянули всі можливі варіанти шляхом політичного діалогу з державами-учасницями для досягнення поновлення мандату Спеціальної моніторингової місії, але позиція рф не залишила нам іншого вибору, крім як вжити заходів для закриття місії», – прокоментував голова ОБСЄ Збіґнєв Рау, додавши, що організація буде прагнути продовжити свою діяльність в Україні.

«Ми продовжуємо робити все можливе вдень і вночі, щоб підтримати наших українських колег, і продовжуємо наполягати через усі доступні канали, щоб припинити затримання, залякування та дезінформацію, які є настільки небезпечними для членів нашої національної місії», зазначила генеральна секретарка організації Гельґа Марія Шмід.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


СММ працювала в Україні з 2014 року. У перший день повномасштабного вторгнення рф, 24 лютого 2022 року, спеціальна моніторингова місія Організації з безпеки та співробітництва в Європі вирішила евакуювати працівників з України.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі