Більше третини українців (39%) залишаються безробітними через війну станом на кінець квітня, свідчить свіже опитування соціологічної групи «Рейтинг».

У березні тих, хто не мав роботу, було 53%, а на початку квітня – 41%.

Половина опитаних (54%), котрі втратили роботу на час війни вірять, що зможуть повернутися на попереднє місце праці, а 40% – не вірять.

Також дві третини респондентів, які залишилися без роботи, готові змінити місце праці: 58% респондентів не проти перекваліфікуватися на іншу професію, а 49% – готові працювати в іншому регіоні країни. Найбільше тих, хто готовий змінити свій фах і місце роботи серед мешканців східних регіонів.

Загалом до роботи повернулося 59% опитаних (у березні таких було 46%). Зокрема, зросла кількість тих, хто працює у звичному режимі (з 23 до 32%). 24% працюють частково або віддалено, а 3% – почали працювати на новій роботі.

Окрім цього, 20% респондентів зазначили, що їм довелося змінити місце проживання (у порівнянні з березнем, показник не змінився). Але з початку квітня дещо зменшилася кількість тих, хто планує повертатися додому найближчим часом (з 29% до 22%). Натомість побільшало тих, хто хотів би повернутися, але трохи пізніше (з 24% до 31%). Майже не змінилася кількість тих, хто має намір повернутися додому, але після завершення війни (43%).

70% підтримують можливу мобілізацію чоловіків призовного віку певних професій для відбудови країни замість служби в армії, не підтримують лише 6%. Частіше за таку ініціативу виступають старші опитані, відносно менше підтримує молодь.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Опитування проводили 26 квітня серед тисячі дорослих респондентів у всіх регіонах України, окрім тимчасово окупованих територій, методом CATI (телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера).

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі