У Туреччині пройшли переговори між Україною та росією щодо мирного врегулювання війни, яку почала рф.

Члени української делегації на перемовинах Михайло Подоляк, Давид Арахамія і Олександр Чалий розповіли про позицію України на перемовинах.

Ось головні пункти:

  • Україні потрібні гарантії безпеки в формі міжнародного договору, у якому зафіксують положення, аналогічні статті 5 статуту НАТО. Тобто, якщо Україна стає обʼєктом військової агресії, то вона може вимагати від країн-гарантів провести консультації протягом трьох днів. І якщо за три дні дипломатичного рішення конфлікту не буде, то гаранти зобовʼязані надати Україні військову допомогу збройними силами, озброєнням і закрити небо.
  • Серед гарантів Україна бачить країни Радбезу ООН: Британія, Китай, США, Франція, Туреччина, Німеччина, Канада, Італія, Польща, Ізраїль, а також росія.
  • Тимчасово гарантії не будуть працювати на території окупованого Криму та окремих районів Донецької та Луганської областей.
  • Якщо такий договір підпишуть, то Україна готова зафіксувати свій позаблоковий та позаядерний статус: не буде розміщувати на своїй території іноземні військові бази та контингенти й не буде вступати в військово-політичні союзи.
  • Але ніщо в цьому договорі не буде заперечувати право України на вступ до Європейського союзу. Країни-гаранти, навпаки, беруть зобовʼязання сприяти євроінтеграції України.
  • Україні важливо отримати схвалення такого імовірного статусу населенням, тому спочатку планують організувати референдум, на якому українці висловляться щодо положень договору. Референдум будуть проводити, коли на території України припиняться бойові дії та буде скасовано воєнний стан.
  • Ратифікувати цей договір мають український парламент та парламенти країн-гарантів безпеки.
  • Щодо Криму буде окремий пункт договору, у якому пропонують зафіксувати позиції України і росії. Протягом 15 років країни будуть проводити двосторонні перемовини щодо статусу Криму та Севастополя. Україна і росія не будуть протягом часу цих переговорів використовувати збройні сили, щоб вирішити питання Криму.
  • Питання окупованих районів Донбасу винесені в окремий пункт, який буде проговорюватися під час перемовин між президентами України та росії.

Зараз ці пропозиції української сторони передали на розгляд рф. Найближчі два тижні будуть проводити консультації з російською стороною. Після цього до переговорів запросять країн-гарантів.

В українській делегації зазначили, що такий договір – це можливість відновити дипломатичними засобами територіальну цілісність та безпеку України. Водночас підкреслили, що Україна визнає тільки свої кордони, які були станом на 1991 рік.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі