В Україні спростили доставку гуманітарної допомоги з-за кордону, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Згідно з постановою Кабміну, тепер для завезення гуманітарної допомоги потрібна лише декларація, де треба вказати відправника, отримувача, фактичне місце розвантаження, вид допомоги.

Якщо це гуманітарна допомога державі, то її можна спрямувати до військово-цивільної адміністрації чи у профільне міністерство, а якщо конкретній громаді, треба вказувати отримувачем її. Довідки від військово-цивільної адміністрації або інших органів влади  при цьому не потрібні.

Також Кабмін скасував перелік товарів, які вважалися гуманітарною допомогою. Це означає, що можна ввозити всі легальні товари.

Прем’єр-міністр також додав, що Україна має домовленості з 14 країнами Європи, які дозволяють звільнити українських перевізників від будь-яких додаткових умов, як-от оформлення дозволів на міжнародні вантажні перевезення. Наразі це Польща, Словаччина, Австрія, Угорщина, Румунія, Німеччина, Італія, Литва, Латвія, Естонія, Словенія, Молдова, Чехія та Туреччина.

«Низка країн ЄС також звільнили українських перевізників від сплати за користування дорогами своїх країн», – зазначив Шмигаль.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі