Радник Офісу президента України, учасник української групи на перемовинах із рф Михайло Подоляк розповів російському виданню «Комерсант», як проходять переговори.

Ось головні тези:

 Перемовини з делегацією росії продовжуються безперервно у відеоформаті. Усередині переговорного процесу створили робочі групи.

 Четвертий раунд перемовин в очному форматі призначать, як тільки напрацюють «юридичні формати» домовленостей. Це може бути вже в понеділок або вівторок (14-15 березня). На думку Подоляка, сторони підходять до компромісу.

 Зараз на столі перемовин лежить «десяток пропозицій» щодо політичного та військового врегулювання. Вони стосуються чотирьої головних пунктів:

  • формули припинення вогню
  • процедури та терміну виведення російських військ з території України
  • мирної угоди (зокрема гарантій безпеки для України)
  • компенсація за зруйновану інфраструктуру внаслідок агресії рф, яку оцінюють в «мільярди доларів»

 Подоляк підкреслив, що «російська сторона набагато адекватніше вже дивиться» на ситуацію. «Але ще якийсь час має пройти, щоб вони загалом на 100% зрозуміли ситуацію, в яку потрапила саме Росія, а не Україна», - зазначив він.

 рф уже не висуває вимог щодо «денацифікації» України.

 Мирну угоду будуть підписувати, імовірно, Володимир Зеленський та володимир путін. Президент України наполягає на перемовинах з керівником рф. Однак до підписання можуть залучити й треті країни.

«Ми принципово не поступимося ні в яких позиціях. Росія вже це розуміє, росія починає конструктивно розмовляти. Я думаю, що на конкретні результати ми вийдемо в лічені дні», - зазначив він.


Україна та рф уже провели три раунди очних переговорів. Поки за їхніми результатами не вдалося домовитися про припинення вогню.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі