Засідання Європейської ради у Парижі 10 березня закінчилося схваленням декларації з компромісним визнанням перспективи членства України в ЄС, повідомляє Європейська правда з посиланням на оригінал рішення.

«Європейська Рада визнала європейські прагнення та європейський вибір України, як зазначено в Угоді про асоціацію. 28 лютого 2022 року президент України, реалізуючи право України обирати свою долю, подав заявку України на вступ до Європейського Союзу. Рада ЄС без зволікань запропонувала Єврокомісії подати свій висновок щодо цієї заяви відповідно до відповідних положень Договорів ЄС. До винесення цього висновку ми будемо ще більше зміцнювати наші зв’язки та поглиблювати наше партнерство, щоб підтримати Україну на її європейському шляху. Україна належить до нашої європейської родини», – цитує ЄП рішення.

У рішенні є низка позитивних зсувів у порівнянні з попередніми формулюваннями, однак в ньому немає посилань на статтю 49 Договору ЄС щодо процедури приєднання, а також немає ані позитивних, ані негативних згадок про «пришвидшену процедуру», вступу за якою прагнула Україна, додає Європейська правда.


Президент Литви Гітанас Науседа назвав рішення «історичним вечором» і «початком процесу вступу України в ЄС». Водночас прем'єр-міністр Словенії Янез Янса прокоментував суперечності щодо рішення серед лідерів Євросоюзу: «Українці борються за свої життя, тому їм потрібен потужний політичний сигнал, що вони належать до родини ЄС, але інші країни продовжують дебатувати щодо процедур».


«Ми хвалимо народ України за хоробрість в захисті своєї держави та ідеалів свободи й демократії, які ми поділяємо. Ми не залишимо його наодинці», – додали за підсумками зустрічі в ЄС.

Уточнили, що продовжать надавати Україні фінансову, політичну, матеріальну та гуманітарну допомогу. «Ми маємо намір надати підтримку для відновлення та відбудови незалежної демократичної України, коли напад рф припиниться. Ми також рішуче налаштовані підвищувати тиск на рф і рб», – доповнили в ЄС.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі