Тему потенційного вступу України в ЄС порушив президент Володимир Зеленський у нічному зверненні.

Звернення Володимира Зеленського 10 березня

Питання вступу в ЄС він назвав «фінальним іспитом для Європи»: «Я вважаю, що наша держава, наш народ і наша армія вже зробили все, щоб нас хотіли там бачити – серед рівних. Щоб нас туди запросили».

Додав: «Серед лідерів ЄС є ті, хто нас підтримує. А є ті, хто думають тільки про себе. Але ми бачимо, як до нас ставляться народи всіх країн Європи. І це головне. Бо я точно знаю, що якби саме люди вирішували щодо нашого вступу в ЄС, вони б точно обрали народ України. Коли я бачу підтримку України на європейських площах, я знаю – український народ уже в Євросоюзі. Ну а політики – я впевнений, що вони підлаштуються. Бажано швидше!».


Водночас видання Politico оприлюднило план від прем'єр-міністра Словаччини Едуарда Хегера, за яким Україна може стати членом ЄС в межах 5 років. 

Що передбачає план:

  • статус України як «кандидата+» з інтеграцією в енергетичний сектор ЄС, скасуванням квот та обмежень на імпорт товарів і послуг;
  • підготовка України до вступу за 5 років;
  • створення ЄС фонду, що підтримуватиме «відновлення зруйнованої інфраструктури, економіки та соціального забезпечення», а також «підтримки реформ і вступу в ЄС»;
  • доступ у Європейську Раду без права голосу, запрошення президента України на зустріч ЄР як гостя.

Ідею представляють як проміжний варіант між «прискореним вступом України в ЄС» і традиційною тривалою процедурою євроінтеграції.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі