Американські сенатори, які підтримують Україну, намагаються переконати президента США Джо Байдена надати Україні гуманітарну повітряну допомогу, щоб стримати авіаудари та врятувати українські міста, які перебувають в облозі, повідомляє Міжнародний республіканський інститут.

Зокрема, один із сенаторів, Марко Рубіо, виступив з відповідною промовою у парламенті, а інший надіслав президенту США лист. Він запропонував мінімізувати ризики ескалації. Для цього можна встановити пряму телефонну лінію між Департаментом оборони США та Міністерством оборони РФ, а також залучити третю державу, наприклад, Ватикан, Ізраїль чи іншу країну, яка не входить до НАТО та не пов’язана з Росією.

Раніше США надавали гуманітарну повітряну допомогу Грузії. У 2008 році американські літаки прибули до Тбілісі, щоб стримати просування РФ всередину країни.

Також США пообіцяли виділити 6,4 мільярди доларів безпекової, гуманітарної та економічної допомоги, але законопроєкт розглянуть лише 11 березня. Водночас сенатор Марко Рубіо вніс ще один законопроєкт, де пропонує проголосувати позачергово.

Українці та американці почали писати у Twitter, щоб змусити США негайно надати гуманітарну повітряну допомогу. Щоб долучитися до #SafeAirlfitUkraine, треба перейти за посиланням.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі