«Близько 5:00 державний кордон України на ділянці з Російською Федерацією та Республікою Білорусь піддався атаці з боку російських військ, що підтримуються Білоруссю», – інформують у Державній прикордонній службі.

«Атаки на прикордонні підрозділи, прикордонні наряди та пункти пропуску відбуваються з застосуванням артилерії, важкої техніки та стрілецької зброї. Це відбувається в межах Луганської, Сумської, Харківської, Чернігівської та Житомирської областей. Крім того, атака відбувається з ТОТ АР Крим».

Крім цього, повідомляють про зафіксовану роботу диверсійно-розвідувальних груп противника.

Українські військові зайняли й утримують оборонні позиції: «Ситуація контрольована, – заявляють у Генштабі ЗСУ близько 7:30. – Інформація щодо десантування російських військ в Одесі не відповідає дійсності». 

«О 5:00 збройні сили Російської Федерації розпочали інтенсивні обстріли наших підрозділів на сході, а також нанесли ракетно-бомбові удари по аеродромах у Борисполі, Озерному, Кульбакіному, Чугуєві, Краматорську, Чорнобаївці, а також по військових об’єктах Збройних сил України. Водночас агресор розпочав артилерійські обстріли території та населених пунктів України вздовж державного кордону. <...> Повітряні сили Збройних сил України відбивають повітряний напад загарбника».


Володимир Путін уранці 23 лютого оголосив про початок «військової операції» проти України.