39% українців вважають військову загрозу з боку Росії цілком імовірною станом на середину лютого 2022 року, свідчить опитування фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології.

Скриншот: фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва

Ось основні результати дослідження:

  • Майже половина опитаних (49%), які вважають вторгнення цілком імовірним, живуть на заході України.
  • Третина респондентів, а саме 33%, думають, що ймовірність вторгнення не велика, але можлива.
  • Про повну відсутність загрози кажуть лише 7% опитаних. Більшість із тих, хто не вірить в агресію з боку Росії, є мешканцями сходу України.
  • Більшість респондентів (61%) покладає відповідальність за військову загрозу на керівництво Росії. Серед тих, хто покладає провину на РФ, 70% українськомовних і 44% російськомовних.
  • Ще чверть опитаних вважає, що провина лежить на керівництві України. Ця думка переважає в тих частинах Луганської та Донецької областей (53%), які підконтрольні Україні.
  • У разі загострення ситуації 43% українців виступають проти поступок Росії навіть за умови, якщо РФ обіцятиме припинити агресію.
  • Майже половина опитаних (48%) у разі необхідності готові воювати або надавати іншу невійськову допомогу армії.
Скриншот: фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва

«Очевидно, що, якби ми проводили опитування зараз, то ситуація виглядала б дещо інакше», – прокоментував результати дослідження науковий директор фонду Олексій Гарань, пише «Укрінформ».

Опитування проводили з 1 по 12 лютого методом «обличчя до обличчя» за місцем проживання респондентів. У ньому взяли участь більше 2 тисяч повнолітніх українців.


Згідно з дослідженням КМІС, більше половини українців готові чинити опір у разі військового вторгнення.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі