​​Нацполіція відкрила кримінальне провадження через DDoS-атаки на українські банки та вебресурси.

Справу відкрили за статтями 361 (несанкціоноване втручання в роботу автоматизованих систем) і 363-1 (умисне масове розповсюдження повідомлень електрозв’язку, що призвело до порушення роботи автоматизованих систем) Кримінального кодексу.

В адміністрації президента США заявили, що допоможуть Україні в розслідуванні кібератак, пише Reuters.


Кібератака сталася у вівторок, 15 лютого. Через неї не працювали сайти Міністерства оборони та Збройних сил України, а також сервіси державних банків «Ощадбанку» та «ПриватБанку» (близько 19:30 вони відновили роботу).

За словами засновника Monobank Олега Гороховського, хакери атакували «майже всі українські банки з різною результативністю», зокрема, він згадав про «Альфабанк», «А-банк» і власний Monobank.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що вслід за банками DDoS-атака розпочалася й на портал «Дія». Атаки відбувалися з Росії, Китаю, Чехії й Узбекистану, але, за словами міністра, фахівці їх відбили, тому користувачі порталу цього не відчули.

Крім того, 15 лютого клієнти «Приватбанку» отримали фейкові повідомлення з іноземних номерів про те, що банкомати не працюють.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі