У Києві встановили 46 датчиків моніторингу якості повітря, повідомив заступник голови КМДА з цифрового розвитку Петро Оленич.

Датчики встановили у всіх районах Києва. Система опирається на міську бездротову мережу LoRaWAN, пише директор департаменту інформаційно-комунікаційних технологій КМДА Олег Половинко.  

Ідеться про індикативні датчики, які мають доповнити вже встановлені референтні, уточнює начальник управління екології та природних ресурсів Олександр Возний. За його словами, такий підхід в Україні застосовують уперше.

Нові датчики аналізують повітря за більшою кількістю показників, ніж датчики громадського контролю. Такі системи сертифіковані та працюють «у десятках країн світу», пояснив Петро Оленич.

Заступник голови КМДА з цифрового розвитку також додав, що інформацію про стан повітря планують повідомляти у додатку «Київ цифровий» уже у 2022 році.

Наразі систему тестують і налаштовують.


У вересні 2021 року повідомляли, що «Київ цифровий» буде інформувати про якість повітря з 2022 року.

На початку лютого 2022 року стало відомо, що кожен район Києва покрили опорною мережею «розумного» міста, а саме встановили опорні станції із бездротовою технологією зв’язку та дальнім радіусом дії під назвою LoRaWAN.

Наразі в місті працює 295 таких станцій, на них встановлюють датчики. Очікують, що за допомогою них можна буде слідкувати не лише за якістю повітря, але й за вільними місцями на парковках, вивозом сміття й іншими міськими послугами.

Також у Києві працюють п’ять постів для моніторингу повітря європейського зразка. Дані з постів моніторингу виводять у режимі реального часу на онлайн-мапі.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка й фото: Петро Оленич