В Україні планують створити світлофори, призначені для велосипедистів. Відповідний Держстандарт оновлює Державний дорожнiй науково-дослiдний інститут, повідомив урбаніст Вадим Денисенко.

Він пояснив, навіщо велосипедистам окремі світлофори. Їх програмують так, щоб зелене світло там вмикалося раніше, ніж на автомобільних світлофорах. Це потрібно для того, щоб у момент старту автівок велосипедисти встигали доїхати до середини перехрестя. Так вони зможуть безпечно рухатися, бо водії їх бачитимуть.

Велосипедні світлофори у Відні. Фото: Вадим Січкарук

Киянин Вадим Січкарук також пише, що в оновленому стандарті не передбачені велосипедні світлофори, які дублюють сигнали пішохідного світлофора, як у Польщі й Австрії: «Проблема полягає в тому, що, коли велосипедна доріжка проходить поряд з пішохідним переходом, який регулюється світлофором, у велосипедиста не буде жодного права рухатися на велосипеді (адже сигнал лише для пішоходів), тому доведеться спішуватися».

Велосипедні світлофори у Варшаві. Фото: Вадим Січкарук

До 28 лютого 2022 року кияни ще можуть вносити пропозиції до Держстандарту.


Перші велосипедні світлофори в Києві встановили на вулиці Пушкінській у травні 2020 року. У квітні 2021 року стало відомо, що такі світлофори встановлять ще на 40 вулицях Києва.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Вадим Січкарук