Поліцейські викрили студента, який за допомогою бота в месенджері продавав дані понад 20 мільйонів українців, повідомили в Кіберполіції.

Серед викрадених даних були персональні відомості, які зловмисник купував на хакерських форумах.

Як пишуть у Кіберполіції, дані були скомпрометовані в період із 2014 по 2019 роки. Ці бази вміщували дати народження, прізвища, ім’я та по батькові громадян, серії та номери паспортів, номери платників податків і номери телефонів, фотографії.

Доступ до бота коштував 1 долар на день або 4 долари за 20 спроб пошуку даних щодо конкретних осіб. Оплату хлопець отримував на криптовалютний гаманець.

Також хлопець розробляв і впроваджував механізм пошуку даних за фотографіями з використанням штучного інтелекту. Фото він завантажував із відкритих джерел.

Наразі бази даних уже вилучили з незаконного обігу, також заблокували облікові записи зловмисника, вилучили комп’ютери та мобільні телефони.

Хлопцю загрожує до 5 років ув’язнення. За інформацією Кіберполіції, зловмиснику 19 років, він живе в Києві й навчається в «одному з вищих навчальних закладів» міста.


У січні 2022-го в мережі зʼявилася інформація про те, що невідомі хакери зламали сайт «Дії» та виклали на RaidForums персональні дані 2 мільйонів українців. У Мінцифри сказали, що це фейк і «продовження гібридної війни».

У ніч із 13 на 14 січня 2022 року на Україну відбулася глобальна хакерська атака. Тоді перестали працювати приблизно 70 сайтів центральних і регіональних органів влади, зокрема портал «Дія».

Атаку назвали наймасштабнішою за останні чотири роки. Водночас у Мінцифри запевнили, що витоку персональних даних українців не було.

У Центрі стратегічних комунікацій при Міністерстві культури заявили про російських слід кібератак на державні ресурси.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі