Статую президента США Теодора Рузвельта, яка стояла перед нью-йоркським Музеєм природничої історії більш як 80 років, прибрали через критику щодо того, як вона зображує темношкіре й корінне населення США, пише CNN.

Скульптура зображувала 26-го президента США на коні. По обидва боки від нього стояли індіанець та африканець.

За словами представників музею, статуя демонструє расову ієрархію, що випливає з композиції скульптури: білий Рузвельт поміщений у центрі верхи на коні, а двоє інших чоловіків ідуть пішки за ним.

Прессекретар музею повідомив CNN, що вилучення статуї погодили з фахівцями зі збереження історії. Площу перед музеєм реставрують.

Статую перевезуть на збереження до Президентської бібліотеки Теодора Рузвельта в Північній Дакоті. Відкриття бібліотеки заплановане на 2026 рік.


Нью-йоркський Музей природничої історії відправив у мерію запит про те, щоб прибрати статую, ще в червні 2020 року. Тоді в США й інших країнах тривали протести за права афроамерканців під гаслом Black Lives Matter, спровоковані вбивством Джорджа Флойда в Міннеаполісі, яке здійснила поліція.

Запит схвалив колишній мер Нью-Йорка Білл де Блазіо. Через рік міська комісія з громадського дизайну (Public Design Commission) одноголосно проголосувала за те, щоб прибрати скульптуру.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

ОБКЛАДИНКА Й ФОТО: Wikimedia