В Україні деяким пацієнтам робитимуть по два ПЛР-тести, щоб виявляти новий штам коронавірусу «Омікрон», каже головний державний санлікар Ігор Кузін в інтервʼю «Укрінформу».

Люди, у яких підозрюють COVID-19, спочатку здаватимуть звичайний ПЛР-тест, а потім тест на визначення штаму «Дельта». Якщо в людини коронавірус, але тестування на «Дельту» виявилося негативним, тест відправлять на додаткове обстеження. Однак, якщо в пацієнта підтвердили саме «Дельту», то результат тестування не відсилатимуть до лабораторії.

За словами Кузіна, зразки цих тестів збиратимуть у людей з атиповим перебігом хвороби (надважкі й безсимптомні випадки), а також у туристів, які прибули з-за кордону.

Окрім того, МОЗ незабаром планує поставити в регіони системи тестування на визначення «Дельти». За словами Кузіна, очікується близько 4,5 тисячі  тест-систем, кожна з яких розрахована на 96 досліджень.


Експрес-тести на COVID-19, зроблені в домашніх умовах, не дають підстави відвідувати публічні місця й користуватися громадським транспортом. У МОЗ пояснюють, що результати домашніх експрес-тестів не є на 100% точними, а процедура може бути проведена з порушеннями.

Наразі в Україні безоплатні ПЛР-тести призначають людям із підозрою на COVID-19 і контактним особам, а також пацієнтам з ознаками ГРВІ та пневмонії.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі