Папа Римський Франциск назвав людей, які вчиняють домашнє насильство над жінками, тими, хто робить щось «майже сатанинське», пише The Guardian.

«Число жінок, над якими вчиняють насильство в їхніх домівках, дуже й дуже значне. [...] Як на мене, проблема в тому, що це щось майже сатанинське – користуватися перевагою над людиною, яка не може себе захистити, яка може тільки [намагатися] відбивати удари», – каже Папа Франциск.

Цю заяву він оголосив під час трансляції недільної програми на італійському телеканалі TG5, де він спілкувався з трьома жінками й чоловіком.

Папа Римський також сказав, що жінки, які зазнали домашнього насильства, не втрачають гідності. «Я бачу вашу гідність, бо, якби ви її не мали, ви би тут не стояли», – сказав Франциск одній з гостей програми, яка стала жертвою домашнього насильства.

Як пише BBC, посилаючись на статистику ООН, яка включає дані про 13 країн, приблизно половина опитаних жінок зазнавала домашнього насильства різних форм під час пандемії COVID-19.

Також видання наводить дані зі звіту італійської поліції за листопад 2021 року, згідно з яким щодня до правоохоронців надходили близько 90 звернень щодо насильства над жінками, 62% з яких про домашнє насильство.


З початку 2021 року в Києві зафіксували 20 568 звернень про домашнє насильство. За жовтень до поліції надійшли 3087 звернень, а до Центру гендерної рівності – 257.

МВС України створило всеукраїнську інтерактивну мапу допомоги жертвам домашнього насильства. В Україні також працює муніципальна гаряча лінія «Телефон довіри» за телефонами 15 00 зі стаціонарного або 044 272 15 00 із мобільного.

Окрім того, можна звернутися до Центру гендерної рівності, протидії та запобігання насильству на вулиці Іллєнка, 20, або зателефонувати до поліції за телефоном 102.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: Wikimedia Commons