У Києві хочуть створити муніципальну поліцію, повідомив заступник голови КМДА Андрій Крищенко в інтервʼю «Бабелю».

За його словами, муніципальна поліція могла б взяти на себе дрібні справи, на які не вистачає часу в Національної поліції. Це нелегальна вулична торгівля, незаконне паркування, сімейні конфлікти, охорона шкіл і комунальних установ.

Створити її пропонують на основі комунального підприємства «Муніципальна охорона», яке фінансується з місцевого бюджету.

Водночас муніципальна поліція буде поліцією в повному розумінні, з усіма правами й обовʼязками, зокрема з правом носити зброю.

За словами Крищенка, зараз напрацьовують проєкт закону про муніципальну поліцію, його планують представити на обговорення з 2022 року.


Ідею створення муніципальної поліції в КМДА обговорювали ще з 2017 року. Зараз у Києві існує КП «Муніципальна охорона», мета якого – охорона комунального майна в Києві. Також у місті діє «Муніципальна варта» – громадське формування, яке створили на базі Київської міської спілки ветеранів АТО. Його члени можуть патрулювати вулиці Києва разом із поліцією, надавати невідкладну допомогу, брати участь у рятуванні людей і майна, підтримувати громадський порядок.

Андрій Крищенко очолював київську поліцію з 2015 до літа 2021 року. У вересні 2021 року його призначили заступником голови КМДА.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: «Муніципальна охорона»