Високий суд у Лондоні дозволив екстрадувати співзасновника Wikileaks Джуліана Ассанжа до США, де йому збираються висунути звинувачення в шпигунстві, пише CNN.

Попереднє рішення про те, що Ассанжа не можна екстрадувати через його психічні проблеми, скасоване.

Наразі точно не зрозуміло, чи буде оскаржуватися нове рішення. Британський суддя повідомив на засіданні, що Ассанж може подати апеляцію.

Якщо юристи не знайдуть спосіб відстрочити екстрадицію, Ассанж може опинитися в США вже за кілька тижнів.


Співзасновника Wikileaks Джуліана Ассанжа розшукують у США за 18 кримінальними звинуваченнями. Його компанія у 2010 і 2011 роках опублікувала тисячі державних секретних файлів, зокрема дипломатичне листування й інформацію воєнного характеру.

Зараз Ассанж перебуває у в’язниці Белмарш у Лондоні. Якщо його екстрадують і визнають винним, йому загрожує вирок до 175 років позбавлення волі.

У січні 2021 року британський суд ухвалив рішення про те, що Ассанжа не можна екстрадувати до США через його проблеми з психічним здоров’ям. Ассанж нібито міг вчинити спробу самогубства в американській в’язниці.

Але Вашингтон дав Великій Британії гарантії, що до й після суду Ассанж буде в безпеці та до нього не застосовуватимуть найсуворіших заходів (зокрема, одиночне ув’язення). Ці гарантії вплинули на рішення британських суддів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

ОБКЛАДИНКА: Guido van Nispen