Американська компанія Moderna працює над вакциною проти нового південноафриканського штаму COVID-19 із назвою «Омікрон».

У компанії зазначили, що «бустерна доза дозволеної вакцини – єдина доступна на даний момент стратегія підвищення імунітету, що слабшає».

У Moderna вивчають дві вакцини, які можна використати в якості бустерної дози проти нового штаму. Вони містять мутації штамів «Бета» і «Дельта», які також присутні у новому штамі «Омікрон». Дані досліджень очікуються в найближчі тижні. Паралельно у компанії розробляють специфічний для «Омікрону» бустер.


Штам коронавірусу «Омікрон», який виник у Південній Африці, у ВООЗ визнали таким, що викликає занепокоєння. За словами дослідників, цей штам має велику кількість мутацій в білку-«шипі» коронавірусу, які можуть погіршити ефективність вакцин проти COVID–19 та підвищити ризик повторного зараження.

Перший у Європі випадок зараження новим штамом виявили 26 листопада у Бельгії. Ще кілька випадків «Омікрону» за добу знайшли у Німеччині, Великій Британії та Італії.

Moderna – це мРНК-вакцина, розроблена американською компанією Moderna. Вона стала другою сертифікованою в ЄС вакциною проти COVID-19. Для повної вакцинації проти COVID-19 необхідні дві дози з інтервалом у 28 днів. Ефективність препарату становить 94,1%.

19 листопада у США схвалили бустерну дозу Moderna для дорослих. В Україні поки не застосовують бустерних доз жодної вакцини. За словами міністра охорони здоровʼя Віктора Ляшка, бустерна доза вакцини від COVID-19 стане доступною українцям, коли вакцинують 50% громадян.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі