Міська влада Києва готова підтримати громадську ініціативу зі створення парку «Осокорки» навколо озера Тягле, повідомляє перший заступник голови КМДА Микола Поворозник.

Для створення парку планують залучити інвестиційні кошти, тож незабаром проєкт будівництва винесуть на інвестиційну комісію.

Перша презентація проєкту парку. Джерело: КМДА

Що там планують зробити:

  • парк із територію близько 300 гектарів;
  • велодоріжки, спортмайданчики й прогулянкові зони;
  • рекреації довкола озера Тягле: байдарки й каяки, човни та риболовля;
  • масштабні фестивалі й експозиції артоб’єктів українських митців;
  • альтанки, зони барбекю та вулична їжа;
  • контактні простори для тварин і реабілітаційні програми.

Очікується, що парк відвідуватимуть близько трьох мільйонів киян на рік.

У КМДА підтримують будівництво парку «Осокорки» в Дарницькому районі, адже в цьому спальному масиві є тільки одна велика зелена зона – парк Партизанської слави.

А новий сквер поліпшить екологію району, яка страждає від інтенсивного трафіку на проспекті Бажана.

Що зараз відбувається на місці, де хочуть побудувати парк. Джерело: КМДА

Ідею створення парку висловили представники ГО «Національний парк збереження та збагачення флори і фауни “Осокорки”». Організацію створили 12 жовтня 2021 року. Її представники пропонують облаштувати парк на території площею 350 гектарів замість 650, на яких планують забудову.

Для реалізації планують проводити опитування мешканців, а також залучати фахівців в архітектурній справі, дизайні та біології.

Готовий проєкт обіцяють презентувати громаді для узгодження.


Поблизу озер Тягле та Небреж на Осокорках планували звести ЖК «Патріотика на озерах», це 43 будинки заввишки від 24 поверхів.

У 2018 році між забудовником і місцевими мешканцями почався конфлікт: містяни були проти будівництва й хотіли облаштувати на озерах ландшафтний парк. На території будівництва ЖК відбувались сутички.

У січні 2019 року Київрада розірвала договір оренди земельних ділянок, які були виділені для будівництва житлового комплексу. Згодом також ухвалили рішення про створення ландшафтного парку «Осокорківські луки».

СБУ також почала розслідування за фактом початку будівництва на Осокорках ЖК «Патріотика на озерах». У червні 2019-го суд скасував дозвіл на будівництво комплексу «Патріотика на озерах».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка й фото: КМДА, скриншоти з відео