Співробітники Кіберполу Запоріжжя та Мінцифри викрили 21-річного мешканця Запорізької області, який продавав фейкову «Дію», повідомляють у Мінцифри.

Тепер йому загрожує до шести років ув’язнення.

Зловмисник самостійно розробив застосунок зі схожим дизайном, де можна було створити будь-який документ: від паспорта до cертифіката про вакцинацію від COVID-19.

У рекламі чоловік вказував, що застосунок допоможе неповнолітнім безперешкодно купувати алкоголь.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за частиною 2 статті 361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерів, автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозвязку) Кримінального кодексу України.


25 жовтня 2021 року міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що шахраї почали продавати фейковий додаток «Дія», де можна згенерувати COVID-сертифікат, а також інші електронні документи. Фейковий додаток працював лише на операційній системі Android. Файл для встановлення застосунку шахрай надсилав за гроші – 120 гривень.

«Дія» – це концепція «держави в смартфоні», де планують об’єднати всі державні послуги в одному сервісі. Проєкт створили на замовлення Міністерства цифрової трансформації.

На створення та модернізацію порталу й мобільного застосунку «Дія» протягом 2020 та 2021 року витратили 76,04 мільйона гривень.

20 жовтня в застосунку «Дія» стався збій, а користувачі не могли ввійти до розділу «Дія. Послуги». Саме через нього українці генерують COVID-сертифікати.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: «Дія»