Компанія Zelectra запустила в Києві сервіс прокату електромопедів.

Як скористатися сервісом e-Moped

  • Завантажити додаток на Google Play або AppStore.
  • За фільтром в нижньому правому куті екрану обрати необхідний тип транспорту (мопед).
  • Пройти одноразову верифікацію: додати в застосунок водійське посвідчення (будь-якої категорії) і селфі.

Верифікація дозволяє переконатися в тому, що користувач має знання правил дорожнього руху і є повнолітнім. Для поїздок на мопеді надаються шоломи.

Фото: Костянтин Усов

Однак у КМДА заявили, що прокат мопедів Zelectra у Києві не був погоджений з містом та порушує правила.

«З 2010 року в Україні користувачі мопедів повинні мати посвідчення водія категорії А1, а електромопеди – держномер, а не тільки корпоративний, як на цих електромопедах», – пояснив заступник голови КМДА Констянтин Усов.

Крім того, за його словами, прокатні електромопеди Zelectra припарковані на тротуарах, хоча за правилами дорожнього руху мають стояти на паркомайданчиках.

Також він нагадав, що, згідно з правилами, мопед має рухатися тільки біля правого краю дороги і не перевищувати швидкість у 50 км/год. Водій і пасажир мають бути у шоломах.

За даними КМДА, свій прокат електромопедів має запустити ще й сервіс Scroll. Тому в адміністрації вирішили на тижні з 25 жовтня провести зустріч з операторами прокату, департаментами і комунальними підприємствами на тему розвитку прокатних електромопедів.


Компанія Zelectra почала працювати в Києві ще в травні 2021 року, вона пропонувала прокат електросамокатів.

Загалом у Києві працює шість операторів прокату електросамокатів: Bolt, Scroll (додаток Bird), BikeNow, Kiwi, Zelectra і Jet. Був також сьомий Vzhooh, але він пішов з Києва й тепер працює в Луцьку та Рівному.

Усі ці сервіси підписали з КМДА меморандум, який регулює правила використання цього транспорту. Однак у КМДА стверджують, що не всі сервіси достримуються меморандуму.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі