У межах «Великої реставрації» відновлять ще 26 об’єктів, повідомляє міністр культури Олександр Ткаченко.

Це об’єкти, що перебувають у комунальній власності (належать містам, а не державі). Їх обрала експертна рада при Мінкульті серед пропозицій від ОДА.

У перелік потрапили Палац у Тульчині, замок Радзивілів XVI століття у Волинській області, будинок-музей Корольова в Житомирі, Палац Потоцьких (Одеський художній музей), а також театри, музеї, фортеці, філармонії, храми тощо. Повний список можна побачити тут. У ньому немає жодного нового об’єкта в Києві.

Одеській художній музей. Фото: Alex Levitsky & Dmitry Shamatazhi

«Найближчим часом ми розпочнемо фінансування цих об’єктів за кошт бюджету МКІП», – зазначив Ткаченко.


«Велика реставрація» є відгалуженням програми «Велике будівництво». Вона передбачає проведення робіт із реставрації, консервації, ремонту на пам’ятках культурної спадщини, зокрема замках, фортецях, палацах, музеях.

У травні Мінкульт оголосив перелік з 22 об’єктів, які мають почати реставрувати в межах програми «Велика реставрація» у 2021 році. Усього до програми раніше потрапили 109 об’єктів, але через обмежене фінансування їх відновлення відкладали до наступних років.

Київ подав понад 20 інфраструктурних проєктів для можливої реалізації в межах «Великого будівництва», зокрема КМДА хотіла відреставрувати Будинок вчителя на вулиці Володимирській і провести реконструкцію кінотеатру «Київська Русь» на Лук’янівці.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі