Новий історико-архітектурного опорний план матиме 8 історичних ареалів, замість нинішніх семи, де буде заборонено будівництво, повідомляє Міністерство культури.

В Міністертсві заявляють, що історико-архітектурний опорний план дає можливість протидіяти незаконній забудові історичних ареалів столиці. Саме на його основі створять Генплан столиці.

У документі відображені межі 8 історичних ареалів Києва. 7 з них існували раніше, а саме: Центральний, Північний, Дарницький, Китаївський, Південний, Солом’янський та Пуща-Водиця.

Восьмим став історичний ареал «Биківня» навколо національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили».

План містить всі взяті на облік об’єкти культурної спадщини та всі затверджені за останні 20 років зони охорони пам’яток культурної спадщини на території міста Києва, а також оновлену об’єднану буферну зону навколо Собор Святої Софії та Києво-Печерської Лаври.

На цих територіях тимчасова заборона нового будівництва та реконструкції зі збільшенням наявних параметрів будівель (крім об’єктів інженерної, транспортної та соціальної інфраструктури).

Відтак, в Мінкульті заявляють, що відтепер вони матимуть до чого апелювати у боротьбі з забудовниками.


Новий історико-архітектурний опорний план Мінкульт погодив 3 серпня. Тепер документ може затвердити Київська міська рада.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Wikimedia