Депутати Львівської міської ради визначили правила використання електросамокатів на вулицях міста, пише «Львівський портал».

Згідно з новими правилами, їздити на самокатах треба велодоріжками зі швидкістю до 20 км/год або пішохідними зонами (тротуарами) до 5 км/год. Водночас пересуватися проїжджою частиною або трамвайними коліями не можна.

Також заборонено:

  • їздити в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння;
  • рухатися велосипедними та пішохідними доріжками з одностороннім рухом у протилежному напрямку;
  • перевозити пасажирів;
  • під час руху триматися за інший транспортний засіб;
  • під час руху користуватися телефонами.

Паркувати самокат не можна на пішохідних переходах, пандусах, велодоріжках і вузьких тротуарах (ширина менша ніж 1,5 метра), перед входом до будівель, аварійних виходів і зон виїзду екстрених служб.

Самокати треба обладнати звуковим сигналом і світлоповертачами, а в темний час доби мати ввімкнену фару чи ліхтар.

Крім того, депутати встановили вікові обмеження: їздити на електросамокатах можна з 14 років. Дітям дозволено кататися виключно у супроводі дорослих на тротуарах, пішохідних доріжках і в парках, скверах.

Але міська рада не встановила, хто і яким способом мав би контролювати дотримання правил.

Усі ці правила стосуються не тільки самокатів, але й інших видів легкого персонального електротранспорту: скутерів, сигвеїв, гіробордів, гіроскутерів і моноколіс.


В Україні статус елестросамокатів та іншого легкого персонального транспорту не визначений, правила дорожнього руху на них формально не розповсюджуються, що викликає складнощі для поліції під час реєстрації ДТП. Ми детально пояснювали це в матеріалі.

У Києві оператори прокату електросамокатів і КМДА підписали меморандум, який регулює їх використання цього транспорту в місті. Документ увів обмеження швидкості для електросамокатів – до 20 км/год, а в окремих пішохідних зонах (парках, скверах, історичних місцях) – до 14 км/год. У Львові такого меморандуму поки не підписали.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Bolt