Садибу Івана Терещенка на бульварі Тараса Шевченка в Києві можуть перетворити на офісний центр, повідомила ексдепутатка Київради, активістка Олена Терещенко, чий чоловік Мішель Терещенко є нащадком родини Терещенків.

Про проєкт реконструкції будівлі стало відомо під час підготовчого судового засідання у справі повернення садиби до комунальної власності.

Київська міська прокуратура з’ясувала, що департамент охорони культурної спадщини КМДА ще в березні 2020 року погодив проєкт реконструкції, який, за словами активістки, передбачає надбудову та перебудову будинку під офісний центр.

«Таким чином, можливі лише два варіанти: або прокуратура повертає садибу Терещенків до комунальної власності, або її недобросовісний власник ПАТ «Центрелеватормлинбуд» (який фактично вкрав пам’ятку в територіальної громади та 14 років намагався її знищити) позбавляє киян перлини архітектури в самому центрі міста», – сказала вона.

Водночас, за словами Терещенко, представників Київради, в інтересах якої слухається справа про повернення будівлі до комунальної власності, у суді не було. Підготовче засідання перенесли на 26 липня 2021 року.


Садиба Терещенка – будівля в стилі неоготика, побудована в 1874–875 роках за проєктом архітектора Краузе на замовлення дружини колезького асесора Модзелевської. По смерті чоловіка 1879 році Модзелевська продала садибу Івану Терещенку, старшому сину Ніколи Терещенка, одного з найбільших у Російській імперії цукропромисловців і землевласників. Він жив там до своєї смерті. У радянський час особняк націоналізували та використовували як житловий, із 1984 року – як адміністративний. Унаслідок перепланувань він утратив первісне оздоблення інтер’єрів.

Будівля розташовується за адресою бульвар Тараса Шевченка, 34/11, на перетині з вулицею Михайла Коцюбинського. Відповідно до реєстру на сайті КМДА, будинок є пам’яткою архітектури місцевого значення. Будівля перебуває в приватній власності, але її через суд хочуть повернути до комунальної.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: вікіпедія