У межах державного аудиту, у поверхневих водах Дніпра виявлено 161 забруднювач, повідомляє Рахункова палата України.

Служба провела аудит ефективності виконання цільової програми розвитку водного господарства й екологічного оздоровлення басейну Дніпра. Під час аналізу виявили гербіцид атразин, метали кадмій і нікель, що «загрожує здоров’ю населення України та може спричинити екологічну катастрофу».

За словами аудиторів, показники якості води в річці погіршуються. Останні проведені дослідження виявили значні перевищення вмісту синтетичних речовин: сільськогосподарських отрутохімікатів, фармацевтичних препаратів і речовин, які використовують у парфумерії, синтетичного мускусу, важких металів: цинку та міді, а також ртуті.

Крім того, цвітіння Дніпра є однією з основних причин масового мору риби. Ситуація також погіршується обмілінням річки, яке відбувається внаслідок відсутності днопоглиблювальних робіт. Тож у Рахунковій палаті заявляють, що екологічний стан басейну Дніпра фактично катастрофічний.

На екологічне оздоровлення річки за останні 4 років спрямували лише 4,2 мільйона гривень. Хоча використання басейну річки принесло понад 100 мільярдів гривень до держбюджету. Річка дає Україні 78,7% забору води з загальної кількості поверхневих водних об’єктів.


У березні у Вишгороді створили нову лабораторію для перевірки якості води в Дніпрі. Її побудували за підтримки ЄС.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Wikimedia