Вагітним рекомендують робити щеплення проти коронавірусу лише в разі, якщо користь від вакцинації перевищує ризики, пояснює МОЗ.

Наприклад, якщо жінка працює в лікарні з хворими на коронавірус або має супутні захворювання.

Для щеплення вагітних рекомендують використовувати мРНК-вакцини. В Україні є лише один такий препарат – це Comirnaty від Pfizer-BioNTech.

Якщо жінка отримала першу дозу вакцини векторного типу (в Україні це AstraZeneca: Covishield, SKBio) до вагітності або під час, то лікар повинен розповісти їй про ризики та користь від другого щеплення. На основі цього жінка сама має вирішити, чи робити друге щеплення цим препаратом під час вагітності чи вже після пологів.

Препаратом CoronaVac від Sinovac Biotech робити щеплення вагітним заборонено.

Жінки, які годують грудним молоком, можуть вакцинуватися без застережень.


Вакцина Comirnaty – це мРНК-вакцина проти COVID-19, розроблена німецькою біотехнологічною компанією BioNTech спільно з американським фармакологічним концерном Pfizer. Ефективність вакцини становить 95%. Для повноцінної імунізації необхідно отримати дві дози з інтервалом у 21–28 днів.

Україна вже отримала близько одного мільйона доз цієї вакцини. Частину закупили за державні кошти, а частину – за кошти донорів у межах глобальної ініціативи з рівномірного розподілу вакцин проти COVID-19 – COVAX.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі