В Україні вперше проведуть дослідження, щоб визначити, який відсоток населення має антитіла до COVID-19, повідомляє Центр громадського здоров’я.

Навіщо проводити таке дослідження

Такі дослідження рекомендує проводити ВООЗ. Як повідомляє ЦГЗ, в Україні є лише епізодична інформація щодо кількості людей, які мають антитіла до коронавірусу. Досі досліджувалися лише люди, які самі прийшли на аналіз, або медичні працівники. Мета нового дослідження – отримати дані, що репрезентують усе населення України.

Коли його проведуть 

Польовий етап дослідження стартує на тижні, з 7 червня 2021 року. Він триватиме протягом 46 тижнів.

Хто візьме участь

Дослідження проведуть в усіх областях України. Учасників оберуть у такий спосіб, щоби вони рівноцінно презентували населення. Участь є добровільною й анонімною. Усього залучать майже 9 тисяч людей. Учасників оберуть випадковим способом, долучитися до дослідження за власним бажанням не можна. Люди, які вже отримали щеплення, також будуть виключені з дослідження.

Як проводитимуть

В учасників братимуть кров із вени, щоб визначити наявність антитіл класу IgG до коронавірусу SARS-CoV-2. Наявність антитіл до коронавірусу, що спричиняє COVID-19, указує на те, що людина раніше контактувала з вірусом. Це сприйматимуть як ознаку перенесеної раніше інфекції. Також будуть проводити опитування.

У результаті мають отримати відповіді на такі питання:

  • скільки людей насправді перехворіли на COVID-19 за перший рік пандемії?
  • чи потрапили ці люди до лікарів та офіційної статистики?
  • чи знають вони самі, що хворіли?
  • наскільки охоплене лабораторними аналізами населення України?
  • яка поведінка або інші особливості пов’язані з ризиком зараження?

Хто проводитиме

Дослідження проводить Міністерство охорони здоров’я за дорученням Ради національної безпеки та оборони. Центр громадського здоров’я буде координатором дослідження. Фінансують його Світовий банк і Товариство Червоного Хреста України.


За офіційною статистикою МОЗ, за весь час пандемії в Україні понад 2,2 мільйона людей хворіли на COVID-19.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі