3 червня депутати Верховної Ради проголосували за введення в Україні так званого «податку на Google».

Ідеться про законопроєкт «Про удосконалення порядку оподаткування на додану вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг».

Зокрема, ним пропонується:

  • визначити перелік електронних послуг;
  • включити нерезидентів до переліку осіб, які реєструються платниками податку на додану вартість;
  • встановити правила визначення місця постачання електронних послуг (B2C);
  • визначити спрощену процедуру реєстрації платника ПДВ для постачальників-нерезидентів, яка може здійснюватися віддалено в електронній формі;
  • визначити правила податкового обліку з податку на додану вартість для нерезидентів, що надають фізичним особам електронні послуги;
  • звільнення від обов’язку нерезидента реєструвати податкові накладні;
  • передбачити сплату податкового зобов’язання для нерезидента в іноземній валюті.

Тобто йдеться про податок для компаній, що юридично не зареєстровані в Україні, але їхніми платними онлайн-сервісами (хмарні сховища, ігри, реклама, стрімінгові сервіси) тут користуються.

Для сплати податку компаніям не потрібно реєструватися в Україні. Достатньо лише створити онлайн-кабінет, де їм дозволять сплачувати податки валютою та без накладних.

«Ми вводимо простий механізм для нерезидентів щодо сплати податку. Вони можуть тут зареєструватися в електронному вигляді, вони можуть платити (податок) у валюті, спілкуватися англійською мовою, вони не повинні виписувати податкові накладні. Це спрощений порядок сплати ПДВ, але цей ПДВ повинен платитися вже зараз», – розповідав ініціатор законопроєкту Данило Гетманцев.

Закон ухвалили 283 голосами. Він набуває чинності з 1 січня 2022 року, але спочатку його має підписати президент.


20 травня Google заплатив мільйон гривень штрафу за приховування інформації перед АМКУ. Компанію оштрафували за приховування від комітету інформації, яка була йому необхідна для розслідування підстав блокування акаунту неназваного ФОПа у «Google Мій бізнес».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі