26 травня Шостий апеляційний адміністративний суд вирішив виключити 5 приміщень комплексу на Хорива, 2, із реєстру нерухомих пам’яток, повідомив активіст Дмитро Перов.

Комплекс складається з п’яти будинків, що побудовані в період 1830–1910 роки. Із реєстру судових рішень відомо, що у 2009 році Подільська райрада визнала будинки аварійними та за спрощеною процедурою відшукала інвестора (ПП «Конвалія-нерухомість»), який за власний рахунок переселив мешканців та отримав право власності на їхні квартири.

Реконструкцію інвестор не виконав. Замість цього отримав експертизу, що на території відсутні об’єкти культурної спадщини й у 2014 році розробив проєкт відведення земельної ділянки під будівництво офісного центру з підземним паркінгом.

Проте у 2014 році Мінкульт включив комплекс приміщень на Хорива, 2, до реєстру пам’яток архітектурної спадщини. ПП «Конвалія-нерухомість» через суд визнало наказ Мінкульту протиправним (порушення процедури) й на цій підставі знову звернулося до суду, аби виключити будівлі з відповідного реєстру.

Активісти вже заявили про намір подавати касаційну скаргу.


The Village Україна описував різні схеми, за якими забудовники знищують архітектурні пам ’ятки столиці. 

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Wikimedia