Вакцини, виготовлені за технологією мРНК, як-то: Pfizer і Moderna – імовірно, здатні нейтралізувати індійський штам коронавірусу, повідомляє The Guardian із посиланням на AFP. 

Єврорегулятор заявив, що є «багатообіцяльні докази», які підтверджують, що подібні щеплення можуть протистояти варіанту коронавірусу B.1.617, який уперше знайшли в Індії в жовтні.

«Дані здаються досить обнадійливими з приводу того, що принаймні мРНК-вакцини зможуть нейтралізувати цей варіант, щонайменше гарантуватимуть достатній захист», – сказав керівник із вакцинації ЕМА Марко Кавалері.

Він додав, що EMA також вважає, що векторні вакцини можуть бути ефективні, але вони чекають «реальних даних» від використання версії вакцини AstraZeneca в Індії.


У МОЗ заявили, що в Україні може з’явитися індійський штам коронавірусу, оскільки він уже поширився в сусідніх державах: Польщі, Румунії.

Цей штам «дуже небезпечний та агресивний, навіть більше ніж південноафриканський і британський». Він вражає не лише дихальну систему, а й органи шлунково-кишкового тракту й нирки.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Центр громадського здоров’я