Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко розповів про прототипи української вакцини й етапи їх розроблення.

За його словами, Національний фонд досліджень України профінансував створення двох препаратів.

Над першою вакциною працює Інститут біології клітини у Львові. Там розробляють препарат, де білок коронавірусу вирощується на дріжджах. За такою ж технологією виробляється вакцина проти гепатиту B.

До вересня 2021 року вчені проводитимуть дослідження в лабораторних умовах над цим прототипом. Потім розпочнеться процес виготовлення лікарської форми та проведення доклінічних досліджень.

Другу вакцину розробляють в Інституті біохімії імені Палладіна. Її створили за схожим принципом, але за іншою технологією. Про результати звітуватимуть восени 2021 року. Також в інституті планують розробити власну мРНК-вакцину, як Pfizer і Moderna.

Також є третій препарат, який Національний фонд досліджень не фінансував. Його розробляє компанія «Діапроф-Мед». Ця вакцина наразі перебуває на стадії виробництва лікарської форми перед початком клінічних випробувань.

Також Віктор Ляшко заявив, що для продовження роботи з вакциною в Україні планують побудувати лабораторію високого рівня захисту. За його словами, держава вже готова інвестувати в цю стадію дослідження в інших лабораторіях за межами країни.


Всесвітня організація охорони здоров’я вже схвалила до використання такі вакцини: Pfizer-BioNTech (США), AstraZeneca-Covishield (Індія), AstraZeneca-SKBio (Південна Корея), Moderna (США), Johnson & Johnson (США) та Sinopharm (Китай).

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

ОБКЛАДИНКА: Центр громадського здоров’я