Міністерство охорони здоров’я очікує отримати щонайменше 37 мільйонів доз вакцин від COVID-19 у 2021 році, сказав очільник відомства Максим Степанов.

За його словами, згідно з умовами договорів 4,9 мільйона доз вакцини Україна повинна отримати протягом квітня-травня 2021 року.

«Загалом у нас законтрактовано 14 мільйонів доз вакцин, ще 8 мільйонів доз маємо отримати в межах ініціативи COVAX. Але постачання зриваються: їх блокують уряди тих країн, де знаходяться потужності з виробництва вакцин», – сказав Степанов.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов отримує щеплення проти коронавірусу. Фото: МОЗ

Попри це міністр вважає, що «найближчим часом» уряд домовиться про постачання в Україну ще 15 мільйонів доз, а загалом країна отримає 37 мільйонів доз протягом року.

«Це означає, що ми безкоштовно вакцинуємо всіх охочих упродовж 2021 року», – зазначив він.


Більшість розроблених вакцин від COVID-19 (AstraZeneca/Covishield, CoronaVac, Novavax, Pfizer, Moderna) передбачає отримання двох доз для завершення вакцинації. Тобто 37 мільйонами доз можна прищепити 18,5 мільйонів людей.

Станом на 5 квітня в Україні близько 300 тисяч людей отримали першу дозу вакцини. Але відповідно до рішення РНБО в Україні мають затвердити план вакцинації, згідно з яким більшість дорослого населення вакцинують протягом 2021 року.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі