Екологічна дослідницька лабораторія Finding Infinity співпрацює з архітекторами, інвесторами та розробниками над концепцією перетворення австралійського Мельбурна в місто з нульовим рівнем викидів вуглецю до 2030 року та представила 15 ідей, які можуть втілити ці плани в реальність, пише Dezeen.

Протягом двох років лабораторія створює нову стратегію розвитку A New Normal, щоб австралійське місто стало самодостатнім з погляду енергії, їжі та води.

Стратегія розвитку Мельбурна. Фото: A New Normal

Нова екологічна статегія не тільки покращить екологічні показники міста, але і зробить його більш вигідним, каже директор Finding Infinity Росс Хардінг. Перехід на чисту енергію, повторне використання води та циркулярну економіку забезпечить понад 80 тисяч робочих місць, додає він.

Ці зміни обійдуться місту у 100 мільярдів доларів. Але вони окупляться менше ніж за 10 років, каже Хардінг.

Серед ідей, представлених на Мельбурнському тижні дизайну 2021, наприклад, очисні споруди, які одночасно є нічними клубами, або громадські центри на переобладнаних багатоповерхових автостоянках.

Одна з пропозицій, розроблена John Wardle Architects, стосується активації невикористаних дахів Мельбурна. На них пропонують облаштувати навіси, виготовлені з фотоелектричних систем, що вироблятимуть сонячну енергію.

Сонячні панелі на дахах. Фото: A New Normal

Дахи можна буде використовувати для роботи, садівництва, навчання. У той же час вони могли допомогти забезпечити місто сонячною енергією.

Ще одна команда розробників Grimshaw запропонувала створити електрифікований піт-стоп, де люди можуть переробити свої машини на електричні.

Електрифікований піт-стоп. Фото: A New Normal

Студія Wowowa пропонує встановити анаеробні зброджувачі на громадських майданчиках. Наприклад, у басейні Фіцрой. Ці зброджувачі будуть перетворювати харчові відходи у біогаз, який нагріватиме басейн і сауну. 

Проєкт Wowowa про встановлення анаеробних зброджувачів у громадських місцях. Фото: A New Normal

Інші пропозиції полягають у тому, щоб створити музей відходів, що не підлягають переробці, ремонт існуючих будівель, соціальне підприємство, яке навчає ремонту та повторному використанню, а також центр екологічного сільського господарства в долині Латроб.


На практиці ВУГЛЕЦЕВОНЕЙТРАЛЬНИЙ означає, що компанія/місто компенсує викиди діоксиду вуглецю (вуглекислого газу або його аналогів) унаслідок запуску вуглецево-негативних проєктів.

Політика вуглецевої нейтральності втілюється у межах Паризької угоди. Це угода Рамкової конвенції ООН про зміну клімату (UNFCCC) щодо регулювання заходів зі зменшення викидів діоксиду вуглецю з 2020 року.

12 грудня 2015 року остаточний текст Паризької угоди був погоджений всіма 195 країнами-підписантами Рамкової конвенції та Європейського Союзу. Учасники пообіцяли зменшити свої викиди вуглецю та докласти зусиль для обмеження глобального потепління.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: A New Normal