Біля 120-річного будинку Івана Уткіна в Києві з’явився сітілайт із закликом врятувати його від забудовника, який хоче перетворити історичну будівлю на 26-поверховий ЖК «‎Апарт-готель Times».

Постери для сітілайту розробила громадська організація «‎Мапа Реновації». На них зображені два варіанти майбутньої долі будинку: з одного боку руйнування заради зведення висотки, з іншого – дбайлива реновація.

Інсталяція працюватиме з 27 березня до 9 квітня.

Перехожі можуть перейти за QR-кодом на web-сторінку з описом кроків для порятунку будівлі:

 опублікувати у Facebook фото будівлі Уткіна

 додати тег #врятуй_будинок_Уткіна

 позначити в дописі: @Кличко-Мер, @Департамент міського благоустрою Київської міської державної адміністрації, @Департамент містобудування та архітектури, @Управління екології та природних ресурсів КМДА.


Будинок Уткіна розташований біля Центрального залізничного вокзалу. Його проєктував архітектор Олександр Вербицький, каже киянин Alvar Aalto. Саме Вербицький займався конкурсним проєктом Київського вокзалу у 1927–1932 роках. Будинок №29 був «домінантою Привокзальної площі».

Нині це єдина збережена дореволюційна будівля кварталу між Жилянською, Льва Толстого, Петлюри та річкою Либідь, каже києвознавець Короб Антон. За його словами, подібні ситуації із демонтажем цінних будинків, які не мають статусу пам’ятки — типова міська проблема, через яку значна частина дореволюційної забудови опинилася під загрозою зникнення.

20 березня о 01:00 в будинку Уткіна почали демонтаж вікон. За словами юриста Дмитра Перова, демонтаж незаконний.


Що робити, якщо ви стали свідком незаконної руйнації історичної будівлі в Києві, читайте в нашій інструкції.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: «‎Мапа Реновації»