На Андріївському узвозі, біля сходів на гору Клинець, встановили пам’ятник Гоголю без попереднього анонсування й обговорень, повідомив київський урбаніст Віталій Селик.

Підпис на новому п’єдесталі свідчить, що фігуру створив скульптор Борис Довгань ще у 2008 році, і це його подарунок місту Києву. Але у 2019 році митець помер. Тому наразі не відомо, за чиєї ініціативи ця скульптура з’явилася на Андріївському узвозі.

Член комісії з найменувань і громадський активіст Тиміш Мартиненко-Кушлянський розповів The Village Україна про процедуру встановлення пам’ятників у Києві.

За його словами, у Києві існує три варіанти розміщення пам’ятних знаків і пам’ятників у громадських місцях.

 Рішення про встановлення пам’ятних знаків невеликого розміру (пам’ятний камінь, меморіальна дошка) в Києві ухвалює комісія з питань пам’ятних знаків, яка складається з експертів, що визначають естетичну доцільність розміщення.

 Рішення про відкриття великих пам’ятників ухвалює Міністерство культури України або КМДА. Фігура Гоголя належить до пам’ятників великого розміру, перед встановленням яких зазвичай проводять конкурс, а їхнє відкриття супроводжується медійністю.

 Пам’ятники також можуть встановлювати меценати за свій кошт. Такі рішення ухвалює керівництво певного району міста. Ця процедура є практично неврегульованою.

«Пам’ятник Гоголю, вочевидь, встановили за третьою процедурою – розміщення за кошт меценатів. Ніяких конкурсів, анонсів чи оголошень не було. Ця ситуація демонструє глибину кризи, у якій знаходиться сфера візуального мистецтва в Києві», – розповідає Тиміш.

За словами урбаніста, пам’ятник Гоголю доцільно встановити на вулиці Гоголівській, де є придатний для цього простір.


Це вже другий пам’ятник Гоголя в Києві. Перший встановили на Русанівському бульварі в 1982 році до 130 річниці від дня смерті письменника.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Віталій Селик