Сніг навколо української антарктичної станції «Академік Вернадський» в Антарктиді набув малинового й зеленого кольорів, розповіли в Національному антарктичному науковому центрі.

Таке забарвлення з’являється внаслідок розвитку в снігу мікроскопічних водоростей. Вони розмножуються спорами, які не бояться екстремальних температур і зберігаються в снігу протягом усієї зими. Коли погода стає сприятливішою, спори починають проростати, пояснили науковці.

Зелений колір дає пігмент хлорофіл, а червоний каротиновий шар, який містять клітини деяких видів мікроводоростей, і захищають їх від ультрафіолетового випромінювання.

«Цвітіння» сприяє зміні клімату, оскільки через забарвлення снігу від його поверхні менше відбивається сонячне світло, тому пришвидшується танення. Як наслідок, у ньому розвивається дедалі більше яскравих водоростей, від чого танення стає ще швидшим.

Учені з британського Університету Кембриджу запропонували українським науковцям провести спільне дослідження та дізнатися, яка площа Антарктиди влітку вкривається кольоровим снігом. Це визначатимуть через верифікацію на місці супутникових знімків. Результати цієї роботи дозволять по-новому оцінити масштаб танення антарктичних снігів унаслідок глобального потепління, кажуть у НАНЦ.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка й фото: Anna Soina, Yevhenii Prokopchuk, Facebook НАНЦ