Перший вихід на орбіту здійснила компанія Virgin Orbit, заснована британським мільярдером Річардом Бренсоном. Місію виконали з другої спроби після того, як перший запуск у травні 2020 року виявився невдалим.  

Літак Boeing 747 авіакомпанії Virgin піднявся в небо зі смуги неподалік від Лос-Анджелеса та дійшов точки випуску ракети поблизу Нормандських островів у Тихому океані. Після цього ракета Virgin Orbit почала окремий політ, від’єднавшись від крила літака. 

«Сьогоднішня послідовність запуску пішла чітко за планом: від безпечного виконання операцій на землі до успішного запуску двох двигунів. Сказати, що ми задоволені – нічого не сказати», – кажуть представники Virgin Orbit. 

Ракета доставить на орбіту дев’ять супутників CubeSats. Цей проєкт компанія Бренсона розробляє спільно з NASA та низкою американських університетів.


Virgin Orbit – один із проєктів групи компаній Virgin, присвячений освоєнню космосу. Також вона розвиває проєкт Vigin Galactic, який у 2021 році готується випробувати перші приватні польоти в космос. 

Обкладинка: Virgin Orbit