Федеральний уряд Німеччини погодився запровадити гендерні квоти для керівних посад у великих компаніях. Це рішення ще має підтримати Бундестаг (парламент), повідомляє DW.

Якщо в правлінні компанії є троє чи більше директорів, щонайменше одну з посад має обійняти жінка. Якщо це компанія, контрольний пакет акцій якої належить державі, то жінок у правлінні повинно бути щонайменше 30%.

Міністерка юстиції Крістіна Ламбрехт вважає, що жінки на керівних посадах зможуть «створити там позитивну атмосферу, стати прикладом для інших жінок і сприяти їх просуванню кар’єрними сходами».

Аби цей закон запрацював, його має ухвалити парламент. 

Якщо це станеться, Німеччина буде шостою країною Євросоюзу, де запровадять гендерні квоти для керівних посад у великих компаніях. Вони вже діють у Бельгії, Франції, Італії, Австрії та Португалії. Першою країною світу, яка пішла на подібний крок, стала Норвегія: там на керівних посадах у великих компаніях має бути не менше 40% жінок.


У липні 2020 року уряд Німеччини ухвалив національну стратегію, яка покликана сприяти встановленню гендерної рівності. Згідно з індексом 2019 року від Європейського інституту гендерної рівності, Німеччина перебуває нижче середньоєвропейського рівня в цьому питанні.

За даними Європейського інституту гендерної рівності, у 2020 році жінки перебували на 37% керівних посад у великих компаніях у країнах, які запровадили квоти. У країнах, де цього не було, показник становив лише 25%.

В Україні програму щодо гендерної рівності затвердили у 2018 році. 

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі