Одеський окружний адміністративний суд скасував статус російської мови як регіональної. Про це повідомив активіст Святослав Літинський.

«В Одеській області (рішення облради) скасовано регіональну мову. Учора (3 грудня – ред.) відповідне рішення виніс Одеський окружний адміністративний суд. Відтепер усі посилання на рішення обласної ради про впровадження регіональної мови є нікчемними», – написав він на своїй сторінці у фейсбуці.


Деякі області України запровадили статус російської мови як регіональної у 2012 році після ухвалення мовного закону Ківалова-Колесніченка, який запроваджував двомовність у регіонах, де чисельність населення нацменшин перевищувала 10%. Російська була визнана регіональною мовою в Одеській, Запорізький, Донецькій, Херсонській, Миколаївській і Дніпропетровській областях, а також у Харкові, Херсоні, Миколаєві, Запоріжжі, Севастополі, Дніпрі, Луганську.

Літинський уже домігся скасування статусу російської як регіональної мови в Одесі, Дніпропетровській і Донецькій областях. Триває судовий процес у Харкові.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі