Е-лікарняні в Україні запрацюють із 2021 року, повідомляє Мінцифри.

Електронні лікарняні будуть одразу в електронному вигляді, пояснює міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Цей документ матиме вигляд форми в онлайн-системі. Його підписуватимуть електронним підписом. А потім він автоматично буде надсилатися до інших державних органів для виплат, додає міністр.

Основними перевагами електронного лікарняного називають скасування паперової довідки, оплату лікарняних без фізичних контактів, гарантування виплат та економію держгрошей, пояснють у міністерстві.

Для того, щоб запустити цей сервіс, потрібно інтегрувати в єдину цифрову систему три структури: МОЗ, Пенсійний фонд України та Фонд соцстрахування.


Щороку в Україні видають приблизно 5,5 мільйонів лікарняних.

 У 2018 році в Україні почали створювати електронний реєстр листків непрацездатності. У 2019 році електронні лікарняні мали повністю замінити паперові. Тоді планувалося, що пацієнт буде так само отримувати лікарняний у лікаря, проте бланк буде електронним.

 У 2019-му уряд планував запустити в Україні електронні лікарняні у квітні 2020 року. Це мало заощадити державі від одного до чотирьох мільярдів гривень.

 У липні 2020 року МОЗ у тестовому режимі запустило електронні лікарняні. Тестування розпочали на базі Пенсійного фонду: там створили спеціальний вебінтерфейс на сайті. Лікар зможе за допомогою електронного підпису вносити інформацію про лікарняний пацієнта, і це автоматично відбиватиметься для всіх установ.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі