Зв'язок 4G запустили ще на 23 станціях метро. Відтак, швидкісний інтернет тепер є на 45 із 46 підземних станцій метро Києва: залишилась лише одна, «Теремки».

Там обіцяють налаштувати 4G у грудні, повідомляють оператори Київстар, Vodafone та lifecell.

«4G тягне майже на всіх підземних станціях київського метро – 45 із 46, а також у тунелях між ними», – повідомили у Київстар.

Зараз щодня 4G-інтернетом в метро в середньому користується майже 300 тисяч абонентів всіх трьох операторів, додають у Vodafone. Разом абоненти мобільних операторів вже використали у «підземці» більше 400 терабайтів трафіку. Цього вистачило б на 30 років безперервного перегляду відео у високій якості.

Оператори на початку року обіцяли покрити підземку 4G-зв’язком до кінця 2020-го, відтак, вклались у терміни.


Першою станцією, де запустили 4G-зв’язок, стала «Академмістечко», це сталось 5 березня 2020. Нещодавно 4G запустили на «Площі Льва Толстого», «Олімпійській», «Палаці Україна» та «Хрещатику».

Місто не витрачало бюджетні гроші на запуск 4G, адже реалізували проєкт коштом мобільних операторів («Київстар», «Vodafone Україна» та «lifecell»). Оператори в межах тендеру обрали компанію Huawei як постачальника зв’язку 4G в метрополітені. Технічне рішення від Huawei дозволяє використовувати одну базову станцію одразу всім трьом операторам.

 Вартість проєкту не розголошується, проте раніше Huawei оцінювала будівництво 4G в 10 мільйонів доларів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Анна Бобирєва для The Village Україна